Straffesak
Mange ulykker skjer fordi noen ikke har fulgt samfunnets spilleregler og det blir en straffesak. Straffesaken er da et forhold mellom samfunnet og gjerningsperson. De menneskene som er skadet er strengt tatt ikke en hovedpart i saken, men fornærmet.
Hukommelsen min fra ulykken var helt blank. Etter å ha pratet med kompisen min på telefon ble det imidlertid klart for meg at ulykken var forårsaket av bilføreren. Mens jeg var innlagt på sykehuset ble jeg avhørt av politiet.
Etter hvert fikk jeg beskjed om at det ville bli en straffesak og at vi ville få oppnevnt en bistandsadvokat.
Ansvarsforsikring
Alle kjøretøy med motor på offentlig vei skal ha ansvarsforsikring. Det finnes biler som kjører rundt uten forsikring. Skjer det en ulykke med en av disse er allikevel den skadde sikret gjennom Trafikkforsikringsforeningen. Den som kjører eller eier bilen vil da bli krevd for alle Trafikkforsikringsforeningens utlegg. Dette kravet kalles et regresskrav.
Både kompisen min og jeg syntes det tok lang tid før straffesaken kom for retten. Når saken omsider kom opp, så inneholdt den imidlertid nye tiltalepunkter.
Bilføreren hadde blitt fratatt førerkortet på skadestedet. Tre måneder senere ble han allikevel stoppet med for høy fart på en ny kjøretur. I tillegg tilhørte skiltene på bilen en annen (avskiltet) bil.
I saken vår gikk det syv måneder fra ulykken skjedde til dommen fra tingretten var forkynt.
Forventninger til straffesaken
Når politiet har avdekket noe straffbart er det deres rolle å innhente bevis/dokumentasjon til saken.
Roller
Den som representerer samfunnets side i retten er en advokat som kalles aktor.
Advokaten som representerer tiltaltes sak kalles forsvarer.
Hvis det er alvorlige personskader vil fornærmede (skadde eller pårørende) få oppnevnt en bistandsadvokat. Det er mulig å velge bistandsadvokat selv. Bistandsadvokaten skal ivareta dine interesser, det vil si
- holde deg orientert om saken,
- samarbeide med aktor,
- presentere din side av saken for retten og
- vurdere nivået for oppreisninga (kronebeløpet).
Hva er mitt ansvar?
Som fornærmet eller pårørende har man ikke annet ansvar i saken enn å stille opp som vitne (hvis en blir kalt inn). Det kan forventes å ha en dialog med bistandsadvokaten før rettssaken.

Vi var to fornærmede, og kunne fått oppnevnt (eller valgt) hver vår bistandsadvokat. I saken vår hadde vi den samme, som var oppnevnt av retten, Vi fikk et godt førsteinntrykk av henne, og ble også veldig fornøyd med jobben hun gjorde.
Tilsvarende gjelder for tiltaltes forsvarer.
Straff
I rettssaken fremmer aktor en straff for retten. Dommerne i retten kan allikevel konkludere med annen straff.
Oppreisning
Hvis skaden har skjedd med forsett eller grov uaktsomhet vil bistandsadvokaten (i samråd med aktor) fremme krav om oppreisning (kronebeløp) til den skadde eller til pårørende. Sammenlignet med mange andre land er disse kravene i Norge relativt lave. Størrelsen på beløpet er et eksempel på norsk rettspraksis. Fordelen er at beløpet blir utbetalt uavhengig av om gjerningspersonen kan betale eller ikke.

I saken vår la aktor frem to måneder ubetinget fengselsstraff og tap av førerretten i tre år som straff. Dommerne besluttet også denne straffen.
Bistandsadvokaten fremmet krav om ulike kronebeløp som oppreisning til meg og til kompisen. Den grove uaktsomheten lå i at den tiltalte hadde sovnet bak rattet. Totalt ble kompisen min og jeg tilkjent ca NOK 120.000,- i oppreisning av lagmannsretten. Mine skader var større, derfor fikk jeg et større beløp.
Les også om våre økonomiske tap under.
Økonomiske tap
I en straffesak kan det også være økonomiske tap knyttet til det straffbare forholdet. Det kan for eksempel være gjenstander som skades i ulykken. Si fra til bistandsadvokaten om alle økonomiske tap, og be om å få tapene erstattet i straffesaken.

Syklene våre ble knust i ulykken. Kona fikk utlevert en pose med mine blodige og oppklipte klær på sykehuset. Her var det ingenting å ta vare på. Når jeg hadde kommet hjem og snakket med forsikringsselskapet (flere ganger) forsto jeg at skaden på gjenstandene måtte meldes som 'skade' under innboforsikringa. Som forstått, så gjort.
Etter noen dager fikk jeg oppgjøret fra forsikringsselskapet. Verdien på gjenstandene var redusert ihht alderen på dem, og oppgjøret ble til slutt under 50% av det som det ville koste meg å skaffe nye gjenstander. Det her opplevde jeg som urimelig, og landet på at jeg ville forsøke å kreve mellomlegget i straffesaken. Jeg sendte over kravet til politibetjenten som hadde avhørt meg (det var enda ikke utpekt bistandsadvokat), men kravet kom allikevel ikke med i dokumentasjonen til straffesaken. Bistandsadvokaten vår fikk kravet med i straffesaken, og jeg fikk erstattet mellomlegget på ca NOK 10.000,- (verdi nye gjenstander minus refusjonen fra innboforsikringa).
Kompisen min sin sykkel og klær ble også ødelagt. Han meldte dem imidlertid ikke skadet til innboforsikringa si og krevde dem erstattet i sin helhet av bilfører. Forsvareren mente at kompisen min måtte ha meldt dette til innboforsikringa, og at han derfor ikke hadde oppfylt sin plikt om skadebegrensning. Retten påpekte imidlertid at det ikke var noen plikt hverken å ha innboforsikring eller melde skader til forsikringsselskapet, og tilkjente kompisen min full erstatning for gjenstandene (ca 15.000,-).
Kompisen min hadde også vært sykmeldt før ulykken og kunne ikke starte på jobb igjen som planlagt. Han hadde permisjoner året før, og sykepengene i forlengelsen av ulykken var langt lavere enn hva han hadde tjent i arbeid igjen. Han la frem en grundig presentasjon av beregningen og begrunnelsen for tapt inntekt for retten, og fikk rettens medhold på kravet (ca NOK 70.000,-).
Anke
En gang iblant så ankes straffesaker. Det vil si at en av partene vil ha en ny vurdering av saken fordi de mener at noe ble gjort feil i Tingretten. Terskelen for å anke saker til Lagmannsretten har de siste årene blitt høyere. Det betyr at flere anker blir forkastet fordi retten ikke ser noen mulighet for å at dommen kan gjøres om.
Før ankesaken kan begge parter hente inn ny informasjon til å belyse saken. Det kan gå en del tid før saken også er ferdig behandlet i Lagmannsretten og ny dom foreligger.
Om man taper saker i lagmannsretten kan man forsøke å anke til Høyesterett. Kun prinsipielt uavklarte eller spesielt viktige saker vil imidlertid tas opp til ny behandling. Øvrige saker vil avvises.
Bilføreren i saken vår ble dømt i tingretten. Like før fristen gikk ut anket han saken til lagmannsretten. I vårt tilfelle påsto bilføreren at han måtte ha hatt et illebefinnende før ulykken. Dette hadde ikke politiet undersøkt, og de hadde heller ikke undersøkt om f.eks. telefonen var brukt når ulykken skjedde. Han fikk derfor tillatelse til å anke saken sin. Selv om ytterligere ventetid var frustrerende så var det fint at vi hadde den samme bistandsadvokaten. En ny aktor kom inn.
Ti måneder etter dommen fra tingretten forelå dommen fra lagmannsretten. Bilføreren i vår sak forsøkte aldri å anke denne dommen. Straff:
- Bilfører ble fradømt retten til å føre bil i tre år. Han måtte også kjøre opp på nytt.
- Bilfører ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel.
- Han ble totalt idømt oppreisning, erstatningskrav og saksomkostninger på til sammen ca NOK 320.000,-.
Jeg fikk aldri beskjed om at føreren hadde gjennomført fengselsstraffen min. Etter å ha hørt med bistandsadvokaten fikk jeg vite at bilføreren hadde påbegynt fengselsstraffen ca fire måneder etter at dommen var avsagt.
Utbetaling
Forsikringsselskapene og det offentlige sørger for at utbetaling av beløp gitt ved dom utbetales. Ved ulykker ifm voldssaker utbetales beløpet av Kontoret for voldsoffererstatning. Ved trafikkulykker utbetales beløp av forsikringsselskapet til kjøretøyet.
Beløp som utbetales til fornærmede eller pårørende vil normalt kreves refundert av gjerningspersoner når overlegg eller grov uaktsomhet. Dette kalles for et regresskrav. Hvis ikke forsikringsselskapet får tilbakebetalt utlegget vil de gå til sak mot gjerningspersonen.
Det var uklart for oss hvordan vi skulle få utbetalt de beløpene som retten hadde besluttet. Bistandsadvokaten trodde vi skulle få beløpet fra Kontoret for voldsoffererstatning, men etter hvert viste det seg at det var bilens forsikringsselskap som skulle utbetale.
Fem måneder etter dommen fra lagmannsretten fikk vi utbetalt oppreisning og erstatninger i hver sin runde. Forsikringsselskapet krevde pengene tilbakebetalt fra bilfører.
Etter at dommen var avsagt og dette kapittelet med straffesaken egentlig var lukket har jeg vært i kontakt med og fått svar på ting jeg har lurt på fra bistandsadvokaten. Jeg tviler på at hun var forpliktet til å svare på dette, og derfor utrolig takknemlig for svarene jeg har fått.
Innspill eller spørsmål? Bruk kontaktskjemaet på forsiden.